Welke bidonhouder past bij jou?

Bidonhouders worden op het frame van de fiets gemonteerd - meestal bovenop de onderbuis en/of op de zitbuis, maar bij verschillende frameontwerpen (vooral sommige volledig geveerde MTB's) kunnen er bevestigingen onder de onderbuis zitten. De montage gebeurt door middel van draadgaten in de buis, waarin de kooi wordt vastgezet met twee meegeleverde bouten. De meeste bidonhouderontwerpen hebben langwerpige gaten in de montageplaat om kleine afwijkingen in de afstanden tussen de gaten mogelijk te maken en om u in staat te stellen de bidonpositie aan te passen aan uw voorkeur of uw framemaat.

Sommige kleinere frames hebben misschien niet genoeg ruimte voor twee bidonhouders (sommige kunnen om deze reden inderdaad afzien van het vastsolderen van de zitbuis), dus als je een kleinere rijder bent die een grote hoeveelheid vloeistof aan boord moet hebben, moet je misschien een andere overwegen methode, zoals een drinkrugzak of een beugel waarmee de bidonhouders achter de zadelpen kunnen worden gemonteerd.

Enkele zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een bidonhouder zijn:

• Materialen: bidonhouders zijn meestal gemaakt van een roestvrije legering, plastic of koolstofvezel. De eenvoudigste typen bestaan uit een enkele lus van een buisvormige legering, terwijl andere fabrikanten titanium kooien of modellen aanbieden die zijn geperst en gevormd uit een enkele plaat aluminium. Lichtmetalen kooien zijn eenvoudig en veilig, maar zwaarder in vergelijking met hun neven van plastic (polycarbonaat) of koolstofvezel. Bovendien ontwerpen fabrikanten van de laatste meestal futuristisch ogende kooilichamen die superieure retentie- / toegangsmogelijkheden claimen, maar in werkelijkheid kunnen veel soley de voorkeur hebben vanwege hun slanke, 'pittige' styling (en dat is ook goed).

• Fles vasthouden: De primaire functie van de kooi is om de fles vast te houden, dus deze moet de fles stevig vastgrijpen rond de kraag en/of het fleslichaam. Sommige minimalistische kooien van koolstof/plastic gebruiken omhullende ontwerpen en de inherente veer in het materiaal om het fleslichaam vast te pakken in plaats van de kraag, maar iedereen die over ruw wegdek of offroad rijdt, kan de veilige grip van een 'traditionele' gelegeerde kooi waarderen . Veel ontwerpen hebben rubberen inzetstukken of kragen voor extra grip op de buitenkant van de fles en om wegtrillingen te helpen absorberen die de fles los zouden kunnen schudden.

• Gemakkelijke toegang: u moet in staat zijn om naar beneden te reiken en de bidon gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen terwijl u op hoge snelheid rijdt, zodat de retentie niet te stevig kan zijn om dit moeilijk te maken. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen veiligheid en gemakkelijke toegang, dus het lezen van enkele beoordelingen van bidonhouders zal helpen om de mening van andere rijders te peilen over hoe effectief dit wordt bereikt. Sommige rasgekweekte kooien kunnen meer neigen naar toegang dan naar beveiliging, en vice versa. Bepaalde ontwerpen zijn ondertussen zo gevormd dat de fles zowel vanaf de zijkant als vanaf de bovenkant kan worden verwijderd en teruggeplaatst - een overweging als je een klein frame hebt waar de fles en de kooi goed in passen.

• Gewicht: Hoogwaardige kooien van koolstofvezel zijn populair onder 'weight weenies' omdat ze nog een ander gebied zijn waarin kostbare grammen kunnen worden geschoren. Het is echter de moeite waard om te overwegen dat in het algemeen een gewichtsbesparing van 20 g moet worden afgewogen tegen het feit dat een volle fles van 750 ml op zich al een aanzienlijke lading is, dus elke gewichtsvermindering is over het algemeen te verwaarlozen. Ook kunnen minimalistische kooien, zoals hierboven, voorrang geven aan licht gewicht en gemakkelijke toegang boven veiligheid, dus sommige modellen worden het best geadviseerd voor mensen die alleen op glad wegdek rijden.

• Grootte: de meeste bidonhouders hebben standaardafmetingen voor zowel grote als kleine flessen (die meestal hun kraag in dezelfde positie hebben, ongeacht het volume), maar sommige hebben verstelbare flessenstoppers om de pasvorm en retentie nauwkeurig af te stellen. Een voordeel van aluminium kooien is dat als ze na verloop van tijd hun grip verliezen (zoals kan gebeuren wanneer wegtrillingen en volle flessen samenkomen), ze eenvoudig weer in vorm kunnen worden gebogen.

Product toegevoegd aan verlanglijst