Frank Bohle, directeur en eigenaar van Schwalbe, benadrukt: "De rubberprijzen liggen al geruime tijd onder de productiekosten, waardoor de meeste kleine boeren hun rubber niet tegen eerlijke prijzen kunnen verkopen." Als fair trade premie betaalt Schwalbe een extra bedrag van 50 eurocent per kilo rubber (droge goederen), wat ongeveer 45 procent van de huidige wereldmarktprijs vertegenwoordigt.

Deze premie wordt maandelijks via Fair Rubber overgemaakt naar een speciaal opgerichte coöperatie van 277 kleine boeren, gevestigd nabij de Schwalbe-fabriek op Java, Indonesië. De coöperatie heeft de autonomie om te beslissen hoe het geld wordt besteed. Fair Rubber en Schwalbe slaagden erin om binnen slechts een jaar de lokale structuren en toeleveringsketens op te zetten, waarna ze in april 2020 van start gingen.

De premies worden volledig aan de kleine boeren coöperatie uitbetaald.
Om volledige transparantie te waarborgen, heeft Fair Rubber het onafhankelijke controlebedrijf Control Union ingeschakeld om de betalingsstromen en structuren te controleren. Daarnaast zijn de medewerkers van Fair Rubber ter plaatse overtuigd van de juiste besteding van de middelen. "We zijn trots dat we de eerste en enige bandenfabrikant zijn die samenwerkt met Fair Rubber, die onze betalingen rechtstreeks doorstuurt naar de lokale coöperaties. Met onze premie dragen we direct bij aan het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de rubber tappers", benadrukt Frank Bohle. De Fair Trade-premies worden ingezet voor water- en elektriciteitsvoorzieningen, medische zorg, bouwmaterialen, en onderwijsfaciliteiten.

"Ook het milieu profiteert: Fair Rubber heeft milieunormen overgenomen van de bekende Forest Stewardship Council (FSC). De eerste Fair Rubber fietsband van Schwalbe was de Marathon E-Plus in 2020. Sinds april 2020 wordt het volledige aandeel natuurrubber tegen eerlijke prijzen ingekocht. Kort daarna volgde de cargoband Schwalbe Pick-Up. Frank Bohle: "We hopen dat Fair Rubber, door meer rubberboeren te betrekken, snel de capaciteit kan vergroten, zodat we meer banden met eerlijk rubber kunnen produceren."

Schwalbe heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het gebruik van Fair Rubber in haar producten. Het aantal bandenmodellen dat vervaardigd kan worden met eerlijk verhandelde natuurlijke rubber is nu zes keer zo groot. Dit omvat alle gravelbanden uit de G-One serie, de drie racefietsmodellen van de Pro One (Tubeless, Tube & TT), en de mountainbikebanden Nobby Nic, Magic Mary en Big Betty, die nu zijn opgenomen in de Evolution Line met Fair Rubber.

Felix Jahn, Hoofd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Schwalbe, verklaart: "In ons MVO-rapport van 2021 hebben we ons ten doel gesteld om onze inzet voor Fair Rubber uit te breiden. Het is geweldig dat we deze mijlpaal hebben bereikt door het aantal leden van Fair Rubber e.V. te verhogen van 277 in 2020 naar 2.320 in 2022. Op deze manier kunnen steeds meer kleine boeren profiteren van eerlijke handel."

Product toegevoegd aan verlanglijst