Voor goede prestaties is het van cruciaal belang dat de fietsonderdelen goed worden schoongemaakt en gesmeerd. Smering beschermt bewegende onderdelen tegen overmatige slijtage veroorzaakt door wrijving, voorkomt dat ze "bevriezen" en helpt roest en corrosie op afstand te houden.

Wees echter voorzichtig. Overmatig smeren kan leiden tot slechte prestaties en schade aan onderdelen (overtollig smeermiddel zal vuil en andere schurende deeltjes aantrekken). Als algemene regel geldt dat overtollig smeermiddel altijd zorgvuldig moet worden weggeveegd voordat met de fiets wordt gereden.

Tip: Denk bij het smeren van meerdere onderdelen tegelijk aan de volgorde waarin je de smeermiddelen aanbrengt. Door overtollig smeermiddel in dezelfde volgorde af te vegen, hebben de smeermiddelen tijd om in te trekken.

Basisbenodigdheden voor het reinigen van fietsen

Schone poetslappen
Houd er voldoende van bij de hand voor vet-, olie- en wasgerelateerde taken en voor algemene reiniging en drogen.

Borstels
Borstels hebben verschillende maten en vormen om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen om het vuil te verwijderen dat alleen spoelen niet kan krijgen. Oude tandenborstels werken prima.
Bekijk alle borstels

Water
Bij zorgvuldig gebruik kan water een handig hulpmiddel zijn, maar wees hier voorzichtig. Water, vooral wanneer het uit een hogedrukslang komt, kan schade aan gevoelige lagersystemen in de hele fiets veroorzaken.

Zeep / algemene reiniger
Gebruik voor het reinigen van het frame verdunde afwasmiddel of voorgeformuleerde bike wash reiniger.
Bekijk de Cyclon Bike Cleaner

Ontvetter
Een fietsspecifieke ontvetter (vermijd kerosine of terpentine) zal met veel kracht de onderdelen zoals je fietsketting ontvetten. Kies een oplosmiddel dat goed is voor het milieu. Gooi alle oplosmiddelen op de juiste manier weg.
Bekijk kettingreinigers

Kettingsmeermiddel
Door de ketting op de juiste manier te smeren, verleng je de levensduur van de gehele aandrijflijn. Breng altijd fietsspecifieke smeerolie aan op een schone ketting.
Bekijk alle smeermiddelen

Er zijn twee soorten smeermiddel
Wet lube kun je het beste gebruiken als je in natte omstandigheden gaat rijden. Het hecht sterk aan de aandrijflijn en spoelt minder snel af in de regen. Dat gezegd hebbende, vuil en gruis zullen er ook aan blijven kleven, dus veeg overtollig smeermiddel weg.

Dry Lube blinkt uit in een droge omgeving. Vuil en gruis hechten minder aan droog glijmiddel, maar droog glijmiddel spoelt er gemakkelijk af als je merkt dat je in de regen rijdt.

Product toegevoegd aan verlanglijst